Naoual El Idrissi
01 Arbozorg en organisatie van de arbeid
 >  Het mondkapje als wapen tegen het coronavirus
Introductie

Een van de maatregelen om besmetting van het coronavirus tegen te gaan is het dragen van mondkapjes wanneer u op druk bezetter publieke plekken bent en het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden. 

Mondkapjes zijn verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar op alle publieke locaties, zoals de supermarkt, in het openbaar vervoer en ook in het onderwijs. Daarnaast is het advies dat u ook buiten een mondkapje draagt wanneer het moeilijk is om 1,5 meter afstand te houden.

Waar moet u op letten als u een mondkapje draagt? In deze toolbox geven we antwoord op die vraag.

Mondkapjes

​​​​​​In grote lijnen onderscheiden we 3 soorten mondkapjes (of mondmaskers, mondneusmaskers, gezichtsmaskers). De zorg gebruikt ademhalingsbeschermingsmaskers (FFP-maskers) en medische gezichtsmaskers (ook wel chirurgische maskers). Daarnaast bestaan er niet-medische gezichtsmaskers.

  • FFP-maskers (filtering facepiece particles-maskers) beschermen de drager tegen stofdeeltjes en virussen in de lucht. Ze bestaan in 3 categorieën: FFP1, FFP2 en FFP3. Een hoger getal duidt op een hogere beschermingsgraad. FFP-maskers voldoen aan de Nederlandse normen voor ademhalingsbeschermingsmiddelen (NEN-EN 149+A1).
  • Medische gezichtsmaskers beschermen vooral een ander voor besmetting door de drager van het masker. Zo kunnen ze een rol spelen in het tegengaan van verspreiding van het virus. Daarnaast beschermen deze maskers de drager tegen opspattend vloeistof. Medische gezichtsmaskers voldoen aan de Nederlandse normen voor medische gezichtsmaskers (NEN-EN 14683+C1).
  • Niet-medische gezichtsmaskers zijn zelfgemaakte of commercieel geproduceerde maskers. Deze zijn vaak gemaakt van stof, ander textiel of papier. Deze maskers zijn niet gestandaardiseerd en ongeschikt voor gebruik in de gezondheidszorg.


Vanaf 14 Januari 2022 is het advies om geen stoffen of eigen gemaakte mondkapjes meer te dragen.
Hierbij krijgen medische mondkapjes van minimaal type II de voorkeur, indien deze niet voorradig/ beschikbaar zijn dan wordt geadviseerd om een wegwerpmondkapje te gebruiken, zoals verkrijgbaar in supermarkten en drogisterijen.
Zorg dat het mondkapje uw neus, mond en kin bedekt.  

Zoals hieronder in de afbeeldingen goed te zien is lijken de niet-medische mondkapjes ontzettend veel op de medische mondkapjes. Toch is er wel degelijk verschil, namelijk de medische mondkapjes hebben altijd een extra laagje dat fungeert als filter, zodat het betere bescherming biedt. Een ander belangrijk verschil tussen medische en niet-medische mondmaskers, is dat medische mondkapjes moeten voldoen aan Europese richtlijnen en Nederlandse normen. Ze worden dus gecontroleerd voordat ze verkocht mogen worden. Ook hebben medische mondmaskers allemaal een code waaraan u herkent wat voor soort medisch mondkapje het precies is, op de verpakking staat dan type II of II-R. Het Europese keurmerk wordt op verpakkingen van dit soort mondkapjes aangeduid als. EN 14683.

Medisch mondkapje type 2
Niet-medisch mondkapje
Coronavirus: "mondkapjes, waar en wanneer?"

Overzicht met waar en wanneer u vanaf 14 januari 2022 een mondkapje tegen het coronavirus draagt.

Tips > Voor meer informatie

Hoe gebruik ik een mondkapje op de veilige manier?​​​​​​​​​​​​​​​​​​