Naoual El Idrissi
01 Arbozorg en organisatie van de arbeid
 >  Het mondkapje als wapen tegen het coronavirus
Introductie

Een van de maatregelen om besmetting van het coronavirus tegen te gaan is het dragen van mondkapjes wanneer u op druk bezette publieke plekken bent en het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden.​​​​​​​ Waar moet u op letten als u een mondkapje draagt? In deze toolbox geven we antwoord op die vraag.

Mondkapjes

​​​​​​In grote lijnen onderscheiden we 3 soorten mondkapjes (of mondmaskers, mondneusmaskers, gezichtsmaskers). De zorg gebruikt ademhalingsbeschermingsmaskers (FFP-maskers) en medische gezichtsmaskers (ook wel chirurgische maskers). Daarnaast bestaan er niet-medische gezichtsmaskers.

  • FFP-maskers (filtering facepiece particles-maskers) beschermen de drager tegen stofdeeltjes en virussen in de lucht. Ze bestaan in 3 categorieën: FFP1, FFP2 en FFP3. Een hoger getal duidt op een hogere beschermingsgraad. FFP-maskers voldoen aan de Nederlandse normen voor ademhalingsbeschermingsmiddelen (NEN-EN 149+A1).
  • Medische gezichtsmaskers beschermen vooral een ander voor besmetting door de drager van het masker. Zo kunnen ze een rol spelen in het tegengaan van verspreiding van het virus. Daarnaast beschermen deze maskers de drager tegen opspattend vloeistof. Medische gezichtsmaskers voldoen aan de Nederlandse normen voor medische gezichtsmaskers (NEN-EN 14683+C1).
  • Niet-medische gezichtsmaskers zijn zelfgemaakte of commercieel geproduceerde maskers. Deze zijn vaak gemaakt van stof, ander textiel of papier. Deze maskers zijn niet gestandaardiseerd en ongeschikt voor gebruik in de gezondheidszorg.

Voorbeelden van Niet-medische mondkapjes welke gebruikt dienen te worden

Wegwerp maskers

Wasbare en herbruikbare mondkapjes

Wasbare mondkapjes


Tips > Voor meer informatie

Kan ik mondkapjes hergebruiken?

Dat ligt aan het type mondkapje dat je hebt. Wegwerpmaskers moet je na 1 keer gebruiken weggooien. Ze mogen bij het restafval. Een katoenen niet-medisch mondkapje kun je wassen en daarna opnieuw gebruiken. Was het mondkapje na elk gebruik op 60 graden op een volledig wasprogramma met alleen wasmiddel (geen wasverzachter). 

Bewaar het vervolgens zo steriel mogelijk. Bijvoorbeeld in een schoon afgesloten bakje of zakje. Draag het mondkapje maximaal 3 uur per keer. Hoe gebruik ik een mondkapje op de veilige manier?​​​​​​​​​​​​​​

Aanbevelingen voor onderhoud wasbare mondkapje​​​​​​​

Opmerking:
Laat het mondkapje niet chemisch reinigen (bij de stomerij). Anders kunnen stoffen achterblijven in het mondkapje die schadelijk zijn voor de gezondheid bij het inademen.
Het is ook mogelijk om het mondkapje uit te koken. Los hiervoor wasmiddel op in ongeveer 2 liter water en kook dit minimaal 15 minuten. Laat dit afkoelen, spoel het na en laat het daarna drogen.