P.J. Licht
08 Fysische factoren
 >  Werken in de zon
Introductie


Niets is lekkerder dan werken in het zonnetje, maar dit houdt ook in dat de kans op huidkanker enorm toe neemt. Dit is één van de redenen waarom Dura Vermeer verplicht stelt dat zijn medewerkers beschermende kleding (lange broek, T-shirt met korte mouw) draagt. Je kleding beschermt je tegen de zon. Daarnaast biedt Dura Vermeer zijn medewerkers zonnebrandcrèmes aan, voor de lichaamsdelen, die dan nog onbedekt zijn.

Het gevaar van de zon is tussen 12.00 uur en 15.00 uur het grootst. Vermijd werken in de felle zon op dat tijdstip. Is dit niet mogelijk smeer je dan goed in en vaker een kleinere pauze. Zoek in deze pauzes de schaduw op om af te koelen. Drink daarnaast veel maar niet te koud water/melk of een sport drankje.

Risico's > Wat kan er gebeuren?

Risico's zijn o.a.:

  • Verbranding van de huid en mede daardoor een verhoogde kans op huidkanker.
  • Huidaandoeningen zoals jeuk en blaasjesuitslag.
  • Uitdroging met hittestress als gevolg (zie hiervoor de aparte toolbox Voorkomen hittestress)

Huidkanker is een ernstige ziekte

Ultraviolette straling is weliswaar nuttig voor de aanmaak van vitamine D in ons lichaam, echter daar is maar heel weinig zonlicht voor nodig. Als de huid te veel ultraviolette straling krijgt dan verbrand je. Wanneer dat herhaaldelijk gebeurt, neemt de kans op huidkanker enorm toe. Laat het niet zover komen en smeer je goed in.

Voor mensen met een lichte huid geldt, dat ten gevolge van veel en langdurig blootstaan aan ultraviolette straling de cellen van de opperhuid sneller beschadigd kunnen raken, dan bij mensen met van nature een donkere huid. Als mensen met een lichte huid veel in de zon komen, kan na vele jaren huidkanker ontstaan. Huidkanker is als het ware de optelsom van al die huidbeschadigingen vanaf de kinderjaren.

Check je huidtype via de app van KWF: De UV-Radar is gratis te downloaden via de App Store en Google Play.

Het ontstaan van huidkanker houdt verband met:

  • De totale hoeveelheid ultraviolette straling die een mens in de loop van zijn leven opdoet.
  • Een overmatige blootstelling aan ultraviolette straling tijdens de kinderjaren (tot ongeveer 15 jaar).
  • Het aantal keren dat iemand verbrandt. Naarmate een mens in zijn leven vaker verbrandt, neemt het risico op huidkanker toe.
  • Het in de zon zijn met een natte of bezwete huid.
  • Het aantal keren dat iemand een nog niet gewende (= niet verdikte) huid van het ene op het andere moment volop aan ultraviolette straling blootstelt.


Hoe herken je huidkanker?

De meest voorkomende aanwijzing voor huidkanker is een verandering op de huid, zoals een ruw plekje dat niet weggaat, een wondje dat niet geneest of een verandering in de kleur of grootte van een al bestaande huidafwijking.

Niet alle vormen van huidkanker uiten zich op dezelfde manier. Soms verschijnt er een wasachtig, bleek, glad, glanzend bultje. In andere gevallen ontstaat er een stevige rode knobbel die soms kan bloeden of een korst kan vormen.

Maatregelen > Wat moet je doen?

Voor de lange termijn kan je het risico beperken door zowel tijdens het werk maar ook in privé tijd, voorzichtig te zijn met blootstelling van je huid aan ultraviolette straling (zonlicht). 

Tips om de kans op huidkanker te verkleinen:

  • Laat de huid voorzichtig wennen aan de zon en voorkom verbranden.
  • Probeer de zon tussen 12 en 3 te vermijden door een andere werkplanning.
  • Draag in de volle zon je beschermende kleding (lange broek, T-shirt met mouwen en helm). Ofwel houd zoveel mogelijk lichaamsdelen bedekt.
  • Smeer de onbedekte huid een half uur voor dat je de zon in gaat, goed in met een zonnebrandcrème (factor 20 of meer).
  • Herhaal het insmeren iedere twee uur.
  • Ga naar de dokter als een moedervlek verandert of een zweertje niet overgaat.
  • Ga uit de zon als je huid vreemd reageert met bijvoorbeeld uitslag, jeuk of snelle verbranding.
  • Het werken met beschermende kleding op zonnige dagen is fysiek belastend. Neem daarom vaker korte pauzes om de verkoeling van de schaduw op te zoeken en regelmatig water, melk of een sportdrankje (niet te koud) te drinken, in plaats van je te laten verleiden je beschermende kleding uit te trekken.
  • Let op je ogen, draag een zonnebril
  • Let op de kleur van je urine. Hoe donkerder des te meer uitdroging

Collega’s (en je familieleden) zien hoe jij omgaat met ultraviolette bescherming. Geef daarom het goede voorbeeld.

Poster "Neem de juiste maatregelen"


Er is een poster in drie talen waarop alle maatregelen in het kort worden weer gegeven (Nederlands - Engels - Duits).

Download deze vanaf de KAM Site van Bouw of vraag hem bij je KAM Adviseur


Aanvullende persoonlijke beschermingsmiddelen:

Zonnebril
Zweetbandje in de helm
Nekflap aan helm
Tips > Voor meer informatie

Feiten en Fabels over zonbescherming

Met factor 50 word je niet bruin (Fabel)
Het is een misverstand dat je huid niet bruin wordt wanneer deze goed is ingesmeerd. De factor heeft invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden.  En zorgt ervoor dat minder schadelijke straling in je huid dringt. De huid wordt dus wel bruin maar verbrandt niet, en blijft daardoor langer en mooier bruin.

Een goedkope zonnebrand is net zo goed als een duur merk (Feit)
Wat de prijs van je zonnebrand ook is, wat betreft zonbescherming doen ze hetzelfde. Het verschil zit vaak in de extra’s eromheen. Denk aan de verpakking, fijne geur of de smeerbaarheid.

Eén keer smeren per dag is voldoende (Fabel)
Hoe vaak je moet smeren is voor iedereen anders. Het hangt af van je huidtype en wat je in de zon doet. Na zwemmen, zweten of afdrogen is opnieuw insmeren nodig, ook als er ‘waterbestendig’ op het flesje staat. Ook de zonkracht of UV-index is van invloed op hoe snel je huid verbrandt. Smeer vooral ook niet te weinig. Zuinig smeren geeft een lagere beschermingsfactor dan op de verpakking staat.

Zonnebrandcrème is heel kort houdbaar (Feit / Fabel)
Zonnebrandcrème is niet eindeloos houdbaar. Na opening is zonnebrand tot 12 maanden nog te gebruiken. Nadat de verpakking open is geweest of met hoge temperaturen in aanraking is geweest, kan de factor die op de verpakking staat teruglopen naar een lagere beschermingsfactor (SPF). Bewaar zonnebrand daarom niet te lang en laat ze niet in de volle zon staan.

  • Bewaar zonnebrand gesloten in de schaduw.
  • Bewaar zonnebrand niet in de auto waar grote temperatuurschommelingen zijn en het heel heet kan worden.
  • Bewaar het op kamertemperatuur.

Hoe meer zonlicht, hoe meer vitamine D (Fabel)
Het is niet zo dat hoe meer zonlicht je huid krijgt, hoe meer vitamine D er wordt aangemaakt. Je huid maakt namelijk niet eindeloos vitamine D aan. Je lichaam maakt vitamine D aan zodra je in de zon bent. Voor de meeste mensen met een lichte huid is het voldoende om dagelijks een kwartier tot een halfuur, onbeschermd met de handen en het gezicht in de zon te zijn. Dit geldt ook voor de meeste kinderen. Geniet na dit halve uur alleen beschermd van de zon, want de zon is een belangrijke veroorzaker van huidkanker. 

Als je denkt een tekort aan vitamine D te hebben: ga dan voor een gericht advies naar de huisarts of haal je vitamine D uit voeding of slik zo nodig tabletten bij.


Voor meer informatie:

http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/zonkracht

https://www.beroepsziekten.nl/content/buitenwerkers-vertonen-hoog-risicogedrag-huidkanker

Buienradarapp: Hierin zit een Zon-Radar en een UV-Radar